Wallonië: een eerbetoon aan een inspirerende Vlaamse persoonlijkheid

PERSBERICHT - Deze ochtend werd de dr. Paul Janssen-zaal ingewijd in aanwezigheid van de echtgenote van dr. Janssen, mevrouw Dora Janssen, en verschillende grote namen zoals Willy Borsus, minister-president van Wallonië. Na dit officiële gedeelte stond er nog een colloquium over de uitmuntende Belgische biotechnologie op het programma.

BeBiotech-1-Copyright JP Ruelle.jpg

Le ​ Dr. Paul Janssen is een van de meest vernieuwende en gepassioneerde onderzoekers die België ooit gekend heeft. Hij legde de basis voor meer dan 80 geneesmiddelen die al miljoenen levens gered hebben. Daarnaast kreeg hij in zijn carrière 22 eredoctoraten.

Merkwaardig genoeg werd deze grote naam uit de biotechnologie in Wallonië nooit bekroond voor zijn werk. Paul Janssen kende de regio nochtans erg goed omdat hij op 18-jarige leeftijd (1944-1945) ging studeren aan de Universiteit van Namen. Na zijn studies werkte hij samen met de universiteit, zoals in 2001 om een geneesmiddel tegen aids te ontwikkelen.

Als eerbetoon aan deze grote persoonlijkheid werd er op deze twaalfde maart een dr. Paul Janssen-zaal ingewijd in de lokalen van Investsud in Marche-en-Famenne. Naast de echtgenote van dr. Janssen, mevrouw Dora Janssen, waren er nog een aantal andere grote namen aanwezig.

De inwijding van de zaal past binnen de waardeketen voor biotechnologie in Marche waar de CER Groupe, Investsud en de Financière Spin-off zich aan willen verbinden.

Het is vijf voor twaalf … De patiënten wachten

Om deze actieve bijdrage aan de uitmuntende Waalse biotechnologie nog extra in de kijker te zetten, werd de opening van de zaal gevolgd door het colloquium, ‘Het is vijf voor twaalf … De patiënten wachten …’, als verwijzing naar het motto van dr. Janssen.

De debatten werden geopend door Willy Borsus, minister-president van Wallonië, en omkaderd door Dominique Delacroix, voorzitter van de Financière Spin-off Luxembourgeoise en bestuurder van de CER: “Laboratoria, gebouwen en technologische platformen zijn slechts een basis. Ze geven ons de mogelijkheden. Het is echter de uitdaging voor ons allemaal, in Marche, in Wallonië en in België om er nieuwe producten te ontwikkelen, producten om patiënten te helpen … De patiënten wachten.”

Fundamenteel onderzoek is uitermate belangrijk om toegepast onderzoek mogelijk te maken. Dat is alvast de overtuiging van Jonathan Douxfils, docent aan de Universiteit van Namen en CEO van Qualiblood, en Enrico Bastianelli, Scientific & Business Biotech Advisor.

Korte voorstelling van de sleutels tot het Belgische succes

Vervolgens werd er een kort overzicht gegeven van de Belgische bedrijven die ‘goede werkwijzen’ volgen voor de incubatie van start-ups in de biotechsector.

  • Beerse - Sonja Willems, Managing Director Janssen Benelux: De incubator JLABS ligt midden in de R&D-campus die in Beerse (Turnhout) opgericht werd door Paul Janssen. Dit ‘lab’ begeleidt start-ups die actief zijn in wetenschappen en technologie. Het maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van dertien gelijkaardige infrastructuren die actief zijn voor 450 start-ups. Deze ondernemers hebben toegang tot het ecosysteem van Johnson & Johnson: wereldwijde investeerders, senior coaches, opleidingsprogramma’s, …
  • Luik - Julien Compère, CEO Universitair Ziekenhuis van Luik: Het initiatief ‘Bridge 2 Health’ wordt mogelijk gemaakt door de Universiteit van Luik, het Universitair Ziekenhuis van Luik, Meusinvest en Wallonië. Het wil een brug bouwen tussen de Luikse wetenschapsgemeenschap en het uitgebreide spin-off-netwerk in de farmaceutische, biotechnologische en medische domeinen, waarvan er zich heel wat bevinden in het Liège Science Park.
  • Charleroi - Florence Bosco - CEO I-Tech Incubator: Deze bio-incubator werd in 2012 opgericht op het plateau van Gosselies. Hij lag mee aan de basis van de oprichting van 28 bedrijven en trok al een kapitaal van 243 miljoen euro aan. Er werken meer dan 400 onderzoekers. Het is een initiatief in samenwerking met Sambrinvest, de Vrije Universiteit van Brussel, Héraclès en Igretec.
  • Marche - Bertrand Magy - CEO ATB Therapeutics: Het project ATB Therapeutics wordt geleid door jonge ondernemers. Het is actief in het domein van de oncologie en maakt deel uit van het Luxemburgse ecosysteem: gelegen in het Parc Novalis in Aye, tussenkomst van de Financière Spin-off Luxembourgeoise en advies in het kader van een lopend proof of concept. ​ 

Laurent Levaux en Benoit Coppée, van Investsud, mochten de debatten afsluiten: “Uitmuntendheid in de biotechsector, en uitmuntendheid in het algemeen, realiseer je niet van vandaag op morgen. Hard werken, samenwerken en inspiratie zijn cruciaal. Paul Janssen heeft het zijn hele leven lang herhaald. Vandaag leggen we de basis voor onze toekomst.”

Over INVESTSUD

Sinds 1983 financiert INVESTSUD uw ontwikkelingsprojecten, aanwervingsprojecten of bedrijfsoverdrachten. Er werd al meer dan 170 miljoen euro, in kapitaal of gelijkgesteld, geïnvesteerd in meer dan 400 Waalse bedrijven. Die investeringen hebben geleid tot meer dan 9400 jobs in Wallonië. INVESTSUD heeft verschillende investeringsfondsen opgezet om specifieke activiteiten te ondersteunen. Die filialen worden geleid door autonome raden van bestuur.

Over de FINANCIÈRE SPIN-OFF LUXEMBOURGEOISE

De FINANCIÈRE SPIN-OFF LUXEMBOURGEOISE is een filiaal van INVESTSUD in samenwerking met Wallonië (50/50). Het streeft er sinds 2006 naar om te investeren in het kapitaal van technologische en innoverende bedrijven die nog geen acht jaar oud zijn. Tot op vandaag hebben twintig bedrijven financiële steun gekregen: Promethera Biosciences, Ogeda, Becarv, Bioxodes, … Die bedrijven zijn gevestigd in de provincie Luxemburg ofwel in Luik, Louvain-la-Neuve of Gosselies. Ze hebben steeds een nauwe band met een instelling uit Luxemburg.

Over de CER Groupe

De CER Groupe is een stichting van openbaar nut en geldt als een onderzoeks-, innovatie- en opleidingspartner. Met haar statuut van erkend onderzoekscentrum in de levenswetenschappen, diergeneeskunde en landbouwwetenschappen draagt ze bij tot de technologische en economische ontwikkeling van Waalse bedrijven die in die sectoren actief zijn.

De stichting kan teren op 40 jaar ervaring, gloednieuwe infrastructuren, sectorgerichte certificaten (GLP, GMP, …) en 185 hoogopgeleide medewerkers. Ze biedt verschillende kwaliteitsvolle diensten en producten in de landbouw, diergeneeskunde, voedselveiligheid, biotechnologie en biomedische wetenschappen.

De CER Groupe is een befaamd R&D-centrum, met een uitstekende reputatie in haar vakgebieden en een nauwe band tussen fundamenteel onderzoek (universiteiten) en de bedrijven.

Persbronnen:

Foto’s en afbeeldingen beschikbaar hierhonder 

 

Madeleine Dembour

PR, Kalamos

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over INVESTSUD

Sinds 1983 financiert INVESTSUD uw ontwikkelingsprojecten, aanwervingsprojecten of bedrijfsoverdrachten. Er werd al meer dan 170 miljoen euro, in kapitaal of gelijkgesteld, geïnvesteerd in meer dan 400 Waalse bedrijven. Die bijdragen hebben geleid tot meer dan 9400 jobs in Wallonië.

INVESTSUD heeft verschillende investeringsfondsen opgezet om specifieke activiteiten te ondersteunen. Die filialen worden geleid door autonome raden van bestuur.

We zijn zowel professionele investeerders, die samen met u investeren, en professionele bestuurders die uw bezorgdheden delen tot in het dagelijkse leven.

Contact

Parc d'Activités Economiques du WEX, Rue de la Plaine 11 B-6900 Marche-en-Famenne

+32 (0)84 320 520

www.investsud.be